poniedziałek, 25 listopada 2013

Cebulaki


 

Składniki:
2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 2 jaja, 1 żółtko, 3 łyżki masła, 4 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 4 cebule, 3 łyżki oleju, 1 łyżka suszonego tymianku, pieprz, sól.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20 minut, do wyrośnięcia. Łączymy rozczyn z pozostałą przesianą mąką, 2 jajami, solą i roztopionym masłem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na co najmniej 45 minut do wyrośnięcia. Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z tymiankiem na oleju ( ma się tylko zeszklić, nie rumienimy ), doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy partiami, wykrawamy kubkiem koła ( lub szerszym kieliszkiem do wina ) i nacinamy ciasto promieniście w trzech miejscach. Na środku każdego krążka układamy cebulowy farsz, ciasto zlepiamy nad farszem i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Można jeszcze wykrawać małe dekoracyjne formy z ciasta i przyklejać na wierzchu, tak jak zrobiłam to ja. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w 170 C.

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz