wtorek, 19 listopada 2013

Bułki pszenno – żytnie



Bułki są po prostu rewelacyjne! Miąższ jest wilgotny, treściwy. To przeciwieństwo dmuchanego, suchego pieczywa, którego pełno na rynku. Parę lat temu kupowałam takie bułeczki w jednym ze sklepów. Niestety sklep zlikwidowano a ja zostałam bez bułek, bez nazwy piekarni która je piekła i bez sklepu który by je sprzedawał. Trudno było przełknąć tę gorzką pigułkę bo bułki naprawdę były przepyszne. Na szczęście los okazał się łaskawy i przepis odnalazłam w Internecie ;-).


Składniki:

40 dag mąki krupczatki, 10 dag mąki żytniej, 250 ml mleka, 5 dag masła, 15 g drożdży, 100 ml jogurtu greckiego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli.


W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier i drożdże, odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy mleko, jogurt, oliwę i wyrabiamy ciasto. Jeśli używacie mąki żytniej typu 750 ( czyli bez otrąb ), dodajcie do ciasta garść żytnich otrąb, jeśli  używacie mąki typu 1850, 2000, 3000 nie ma takiej potrzeby. Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 8 części i formujemy bułki. Bułeczki obtaczamy w żytnich otrębach, układamy na blasze i odstawiamy na 30 minut, do wyrośnięcia. Przed pieczeniem spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, na 15 minut.




3 komentarze:

  1. Świetne bułeczki i wyglądają jak kupne, ale na pewno są smaczniejsze i pożywniejsze :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś się wziąłem za nie. Zobaczę czy moje będą tak piękne jak twoje?
    Dodałem troszkę słonecznika, siemienia i otrębów.

    OdpowiedzUsuń