piątek, 15 listopada 2013

Baba kisielowa


Pewnie każdy z Was ma ulubione przysmaki z czasów gdy był dzieckiem. To ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa, uwielbiałam jego smak. Zajadałam się jeszcze ciepłym, popijając zimnym mlekiem ( bo ciepłego nie znosiłam ). Dzieckiem już nie jestem, ale sentyment do ciasta kiślowego pozostał, tyle że mleko zastąpiłam kawą.


Składniki:

2 kiśle o dowolnym smaku ( ja wybrałam wiśniowe ), 3 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka jogurtu, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jaja.


Jaja ubijamy mikserem na puszystą masę z 2 szklankami cukru. Nadal miksując wlewamy powoli jogurt i śmietanę, następnie porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na samym końcu dodajemy kisiel i miksujemy dokładnie aby barwnik się rozpuścił. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 – 50 minut w 175 C.


2 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy, musi byc pyszna bardzo pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama robiła taką żółciutką, z kisielem cytrynowym :) Dziękuję, że mi o niej przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń