wtorek, 22 października 2013

Wiśniowiec




Składniki:
1 kg wiśni, 2 budynie waniliowe, 27 ½  dag cukru, 750 ml nektaru wiśniowego, 22 ½  dag masła, 40 dag mąki, 10 dag wiórków kokosowych, cukier waniliowy, szczypta soli, jajo.



Umyte i osuszone wiśnie drylujemy. Budyń mieszamy z 7,5 dag cukru i 100 ml nektaru, a resztę nektaru zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, łączymy z wiśniami i odstawiamy aby przestygł. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z wiórkami kokosowymi, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wlewamy masło, wbijamy jajo i zagniatamy na kruszonkę. Tortownicę (średnica 26 cm ) wykładamy pergaminem i na spód rozsypujemy 2/3 przygotowanej kruszonki, dociskamy ręką do dna tortownicy. Następnie wykładamy masę wiśniową i przykrywamy pozostałą kruszonką. Ciasto pieczemy 40-45 minut ( 10 minut w 200 C, potem 30 minut w 180 C ).
 

3 komentarze: