niedziela, 20 października 2013

Wino z mniszka



Wino z mniszka pomaga przy stanie zapalnym przydatków, przy przeziębieniu. Pijemy kieliszek wina raz dziennie.



Składniki:
500 główek kwiatu mlecza, 2 kg cukru, 6 l przegotowanej ostudzonej wody, 1 opakowanie drożdży winiarskich z pożywką.




Kwiaty mlecza zbieramy wiosną w suchy, słoneczny dzień. Główki kwiatowe myjemy, wrzucamy do szklanego butla, zalewamy wodą osłodzoną cukrem i dodajemy przygotowaną 4 dni wcześniej matkę drożdżową ( sposób przygotowania jest podany na opakowaniu ). Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną ( przykrywamy ręcznikiem aby wino miało ciemno ) i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie proces fermentacji się zakończy i kwiaty opadną. Wtedy powinniśmy wino ściągnąć znad osadu, ponieważ obumarłe drożdże stanowią doskonałą pożywkę ( białko ) dla rozwoju różnych bakterii, a rozkładając się psują smak wina. Do ściągania wina z butli potrzebny jest gumowy wąż o długości 2 m i średnicy 1 cm. Robimy to ostrożnie aby nie zmącić osadów. Wino jest jeszcze młode i z łatwością może ulec zakażeniu, dlatego jego ściąganie i przelewanie przeprowadzamy szybko, żeby jak najmniej stykało się z powietrzem. Wino wlewamy do mniejszego butla prawie pod sam korek, aby pozostawić jak najmniej powietrza które sprzyja kwaśnieniu wina i odstawiamy na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Ze zlewaniem wina do butelek nie musimy się spieszyć. Produkowane domowym sposobem ciągle jeszcze tworzy osady. W miarę upływu czasu wino dojrzewa, traci smak surowizny, łagodnieje, nabiera smaku i zapachu. Wina domowe dojrzewają w czasie od 3 miesięcy do pół roku. Po upływie tego czasu nadają się do picia, ale pełny smak i aromat wino uzyskuje po roku.





3 komentarze:

  1. Kolor zniewalajacy, jaka szkoda, że nie mogę pognać na zbiory mniszka, ale zdecydowanie do wypróbowania na przyszły rok

    OdpowiedzUsuń