niedziela, 6 października 2013

Wino głogowo-pigwowe



Składniki:

2 kg owoców głogu, 1 kg owoców pigwowca japońskiego, 3 kg cukru, 10 l wody, drożdże tokaj z pożywką.
Cztery dni przed nastawianiem wina rozmnażamy drożdże z pożywką (sposób przygotowania umieszczony jest na opakowaniu ). 
Balony czy butle szklane przed napełnieniem moszczem muszą być dokładnie umyte wodą z dodatkiem sody lub innego środka myjącego i szczotką osadzoną na długiej rączce. Dokładnie umyte opakowania należy kilkakrotnie opłukać gorącą wodą i osuszyć odwracając dnem do góry.

Owoce głogu płuczemy trzykrotnie w ciepłej wodzie, osuszamy. Umyte owce pigwowca kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i razem ze skórką kroimy w kostkę lub cienkie plasterki. Owoce wsypujemy do balona fermentacyjnego, zalewamy wystudzonym syropem ugotowanym z wody i cukru i dodajemy rozmnożone drożdże. Stawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu aby wino pracowało ( 18-22 C ). Kiedy minie wyznaczony termin, wino ściągamy a moszcz wyrzucamy.  Jeśli trzeba, alkohol dosładzamy ( od nas zależy czy chcemy wino wytrawne, półwytrawne czy słodkie ). W tym celu bierzemy trochę wina, podgrzewamy, mieszamy z cukrem i po przestudzeniu mieszamy z resztą wina ( co jakiś czas sprawdzamy czy o taką słodycz nam chodzi ). Przelewamy do butla, który napełniamy pod sam korek, aby pozbyć się powietrza i odstawiamy na 1-2 tygodnie aby wino się sklarowało (opadnie resztę osadu ). Po tym czasie wino ściągamy, przez rurkę znad osadu, a osad wylewamy.  Wino rozlewamy do czystych, ciemnych butelek w taki sposób aby między korkiem a powierzchnią wina został 1 cm wolnej przestrzeni i zakorkowujemy. Butelki możemy jeszcze zabezpieczyć zalewając powierzchnię korków razem z szyjkami lakiem. Jeśli mamy taką możliwość ułużmy butelki na lekko pochylonej półce w piwnicy, otworem do ściany. Wino nawilża korki, nie pozwala im wyschnąć, a zatem są one dobrze napęczniałe i szczelnie zamykają butelki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz