sobota, 19 października 2013

Sos paprykowy



Sos ma wielorakie zastosowanie, może być używany jako samodzielny sos do makaronu, jako baza do innych sosów, jako smarowidło do chleba, można nim aromatyzować sosy majonezowe, farsze mięsne i warzywne czy wreszcie może służyć jako dip do warzyw i chipsów. Papryka w czystej postaci.


Składniki:

1 kg czerwonej papryki, 1 papryczka chili, 2 dag cukru, 2 dag Vegety, 
½  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, czubata łyżeczka suszonego oregano, łyżka suszonej natki pietruszki, ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, sok z ½ cytryny.



Umytą, osuszoną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy w blenderze. Przekładamy paprykę do rondla, dodajemy pokrojoną w paseczki chili ( pozbawioną pestek ), wlewamy olej, sok z cytryny i wino, wsypujemy cukier, Vegetę i gotujemy, na wolnym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając. Rondel zestawiamy z ognia, sos miksujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, natką i oregano, gotujemy jeszcze 10 minut i przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy, ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem.
Jeśli lubimy wędzoną paprykę, wzbogaćmy sos szczyptą tej przyprawy.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza