poniedziałek, 7 października 2013

Słodkie konfitury z chili


Sezon na paprykę w pełni, więc korzystam póki jest świeża, jędrna i pięknie wybarwiona. Konfitury są propozycją dla miłośników ostrych smaków. To zharmonizowane połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego.
Składniki:

3 duże papryczki chili, 5 łyżek cukru, szczypta cynamonu, 75 ml soku wyciśniętego z cytryny, 75 ml wody.

Z wody, cukru i soku cytrynowego gotujemy syrop. Do syropu wrzucamy cynamon, drobno pokrojone papryczki (bez pestek ) i gotujemy, na wolnym ogniu 20 minut. Rondel zestawiamy z palnika, masę miksujemy, przelewamy do słoiczka, zakręcamy i studzimy pod kocem odwrócony do góry dnem.  Po wystygnięciu sos gęstnieje.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza