Już 3 owoce w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania
człowieka na witaminę C. Naturalna witamina zawarta w owocach jest przy tym
trzykrotnie bardziej skuteczna od witaminy syntetycznej w tabletkach.
1 kg owoców dzikiej róży ( oczyszczonej ), 1 kg cukru.
Dojrzałe owoce róży myjemy, osuszamy, kroimy na pół i
usuwamy nasiona. Po oczyszczeniu odważamy 1 kg owoców. Różę mielimy, w maszynce
do mięsa, razem z cukrem. Marmoladę przekładamy do pojemników i trzymamy w
lodówce lub zamrażamy. W ten sposób otrzymujemy pełnowartościowy produkt
zachowujący 100 witaminy C. Marmolada może być przechowywana nawet rok, nic się
z nią nie dzieje, nie traci smaku ani koloru. Mrożenie również nie wpływa
ujemnie na stan róży, po rozmrożeniu masa się nie rozwarstwia, nie podpływa
wodą ani nie traci koloru, wygląda i smakuje jak świeżo zerwana z krzaka.
Marmolada jest bardzo gęsta i cudownie smakuje w pączkach lub rogalikach.
Uwielbiam smak różanej marmolady :)
OdpowiedzUsuń