sobota, 5 października 2013

Różana marmolada



Już 3 owoce w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę C. Naturalna witamina zawarta w owocach jest przy tym trzykrotnie bardziej skuteczna od witaminy syntetycznej w tabletkach.

Składniki:

1 kg owoców dzikiej róży ( oczyszczonej ), 1 kg cukru.

Dojrzałe owoce róży myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona. Po oczyszczeniu odważamy 1 kg owoców. Różę mielimy, w maszynce do mięsa, razem z cukrem. Marmoladę przekładamy do pojemników i trzymamy w lodówce lub zamrażamy. W ten sposób otrzymujemy pełnowartościowy produkt zachowujący 100 witaminy C. Marmolada może być przechowywana nawet rok, nic się z nią nie dzieje, nie traci smaku ani koloru. Mrożenie również nie wpływa ujemnie na stan róży, po rozmrożeniu masa się nie rozwarstwia, nie podpływa wodą ani nie traci koloru, wygląda i smakuje jak świeżo zerwana z krzaka. Marmolada jest bardzo gęsta i cudownie smakuje w pączkach lub rogalikach.

1 komentarz: