czwartek, 17 października 2013

Peperonata z pomidora skórzastego


Pomidor skórzasty jest nieodłącznym elementem meksykańskiej peperonaty – sosu do tortilli. Pomidor znany jest też pod nazwą miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta czy miechunka lepka. Pochodzi z Meksyku, gdzie jest znany i uprawiany ale i w polskim klimacie radzi sobie bardzo dobrze. Z wyglądu przypomina popularną ogrodową roślinę miechunkę rozdętą wykorzystywaną w bukietach ze względu na czerwone mieszki, które zachowują ładny kolor po wysuszeniu. Owoce miechunki, w zależności od odmiany, mają kolor żółty lub fioletowy, ich skóra pokryta jest woskiem, a owoce znajdują się w osłonie ( skórzanym kielichu ).


Składniki:
1 kg miechunki pomidorowej, 1 kg cukinii, 3 cebule, 50 dag pomidorów, 4-5 papryk, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, przyprawa Vegeta, zioła (cząber, majeranek, hyzop, suszona pietruszka ), sól, pieprz.


Cukinię i obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy ( pod przykryciem ). Ugotowaną w osolonej i lekko posłodzonej wodzie miechunkę kroimy na nieduże kawałki. Paprykę kroimy w paski, pomidory w grube plastry, wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy ( na małym ogniu ), aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy aby peperonata się nie przypaliła. Pięć minut przed końcem duszenia dodajemy zioła, pieprz, Vegetę i sól. Gorącą peperonatę przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Z ziół możemy też dodawać rozmaryn, oregano, imbir i ostrą papryczkę. 
Sos jest przepyszny! Właściwie nie ma znaczenia czy jemy go do chleba, z tortillą, kaszą czy makaronem. Zawsze smakuje wybornie. 










2 komentarze:

  1. Z ochotą przepis zapamiętam, pomysł bardzo mi się podoba. Zapraszam do mojego ogrodu !

    OdpowiedzUsuń