poniedziałek, 14 października 2013

Pasta z opieniek na zimę

Trochę inny sposób na grzyby...


Składniki:
1 kg opieniek ( po obgotowaniu ), 1 duża cebula, 2 łyżki przyprawy Vegeta, 
2 łyżki cukru, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki octu, 20 dag koncentratu pomidorowego, ¾ szklanki oleju, pieprz do smaku, 4 ziarna pieprzu angielskiego, 
3 liście laurowe, 1 łyżka suszonego koperku ( niekoniecznie ).
 


Ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy zmielone grzyby, wrzucamy przyprawy i dusimy 15 minut, często mieszając. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy.


5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, takiego przepisu nie znałam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, na zimowe przetwory z grzybów. Ja nie przepadam za grzybami marnowanymi, ale takie rozwiązanie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię grzyby pod każdą postacią.Bardzo dziękuję za ten przepis.Świetnie wygląda,czekam na opieńki.Dziękuję ,serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co roku robie z pieciu koszy opieniek a i tak jest bitwa o ostatni sliczek

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam, jest smaczna, tylko nie wiem ile może stać w takim stanie w niezbyt chłodnej spiżarni, bo jednak w środku cebula:)
    Iwona M.

    OdpowiedzUsuń