niedziela, 13 października 2013

Nalewka pigwowa

Leczy infekcje bakteryjne układu oddechowego takie jak angina czy zapalenie płuc, łagodzi zaburzenia trawienia i skurcze jelit, pobudza krążenie krwi a przede wszystkim jest wyborna w smaku i ma przyjemny, intensywny zapach. W rankingu nalewek jest jedną z ciekawszych w smaku.


Składniki:

1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego, 1 kg cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki.

Dojrzałe owoce pigwowca myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ( razem ze skórką ). Owoce przekładamy do słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni (zależy od temperatury otoczenia ) aby puściły sok. Następnie sok zlewamy, łączymy ze spirytusem i wódką, dokładnie mieszamy. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy, w ciemne miejsce, na minimum 3 miesiące. Pozostałe owoce możemy zalać 1 l wódki i zostawić na co najmniej 6 miesięcy. 






2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ćwiartki pigwowca mielę na maszynce do mięsa,lepiej puszczają sok.

      Usuń