czwartek, 17 października 2013

Nalewka miętowa z bazylią


Nalewka jest wytrawna, umiarkowanie mocna. By była słodsza, musimy dodać więcej cukru. 

Świetna jest z dodatkiem bazylii smakowej: cynamonowej lub cytrynowej. Możemy też do nalewki dodać mały kawałek cynamonu. Im starsza tym robi się bardziej ciemna. Posiada jeden z ciekawszych zapachów, wśród nalewek. 


Składniki:

8 gałązek mięty, 2 gałązki bazylii, 4 łyżki cukru, 500 ml wody, 500 ml spirytusu.


Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy i mieszamy ze spirytusem. Zioła wrzucamy do słoika, zalewamy alkoholem, zamykamy i odstawiamy ( w ciemne miejsce ) na miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlewamy i przefiltrowujemy. Przelewamy do butelek, zamykamy  i odstawiamy na kolejne 2 miesiące. 





2 komentarze:

  1. Jest niewiele mocniejsza od wódki i jakaś taka lekka w smaku ;-) Pewnie to zasługa ziół.

    OdpowiedzUsuń