sobota, 19 października 2013

Mus z pigwowca japońskiego



Jeśli choć raz spróbujecie tego musu, już nigdy nie wyzwolicie się z jego smaku. Mus jest delikatny, winny i ma tak hipnotyzujący aromat, że mogłabym mieć perfumy o takim zapachu. To wyrób luksusowy, wykwintny, wspaniały w smaku i aromatyczny. Dodany do jabłek wybitnie podnosi ich smak.


Składniki:

1,2 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego, 50 dag cukru, 1 ½ laski cynamonu, 3 goździki, 3 gwiazdki anyżu, 900 ml wody.



Umyte i osuszone owoce kroimy na kawałki (razem z  gniazdami nasiennymi i skórką ), zalewamy 150 ml wody, wsypujemy 13 dag cukru, cynamon, goździki, anyż i gotujemy na mocnym ogniu 5 minut. Wlewamy 750 ml wody, wsypujemy resztę cukru  i gotujemy 2 godziny ( pod przykryciem ) na malutkim ogniu. Studzimy i przecieramy przez sitko. Przetartą masę przecedzamy przez gazę. Mus, który został na gazie przekładamy do rondla, zagotowujemy i gorący przekładamy do słoików. Jeśli trzeba dosładzamy według naszego gustu. Słoiki zamykamy, ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Teraz zajmujemy się odsączonym sokiem: wlewamy go do garnka, zagotowujemy i szybko przelewamy do buteleczek, ustawiamy do góry dnem i chowamy pod kocyk.





3 komentarze:

  1. jeszcze nigdy takiego musu nie jadłam, chętnie bym spróbowała, bo zapowiada się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię pigwę, więc mus musi mi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał smakować bosko! Taki leciutki :)

    OdpowiedzUsuń