sobota, 26 października 2013

Konfitury z marchwi do dekoracji ciast



Tak przygotowaną marchewką dekoruje się ciasta i mazurki wielkanocne, oraz desery i lody. W ten sam sposób można przygotowywać buraczki i dynię. 


Składniki:

50 dag ładnej, dojrzałej, równej wielkości marchwi, 50 dag cukru, ½ szklanki soku z cytryny.



Marchew obieramy i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, odcedzamy i zostawiamy aby ostygła. Następnie kroimy w grube plastry i specjalnym nożem lub foremką wykrawamy ozdobne kształty. Ja użyłam foremki w kształcie serca. Cukier mieszamy z sokiem z cytryny i przygotowujemy syrop, odszumowujemy go i odstawiamy aby przestygł. Lekko ciepłym zalewamy marchew i odstawiamy na 12 godzin, następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-7 minut na wolnym ogniu. Gorące konfitury przekładamy do małych słoików, zamykamy, ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem.



4 komentarze:

  1. Znowu chochlik drukarski ;-). Już poprawiłam, ale szczerze się uśmiałam z tych 50 kilogramów marchewki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bardzo. Jest słodko-winna, o żywym pomarańczowym kolorze, nic tylko próbować!

    OdpowiedzUsuń