środa, 23 października 2013

Kiełbaski z soczewicy



Składniki:

25 dag mąki z soczewicy, 1 l wody ( lub wywaru jarzynowego ), 2 jaja, bułka, szczypta soli, duża szczypta pieprzu, cebula, ząbek czosnku, suszona natka pietruszki, majeranek, bułka tarta.



Mąkę z soczewicy możemy zrobić sami mieląc ziarna soczewicy w młynku. Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Mąkę gotujemy w litrze wody lub wywaru, studzimy, wbijamy jaja, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz, czosnek, drobniutko posiekaną cebulę, trochę majeranku, natkę pietruszki i tyle tartej bułki, by masa była gęsta. Formujemy małe kiełbaski długości 8 cm i grubości 3 cm, obtaczamy je w mące lub bułce tartej i pieczemy na rumiano.  


3 komentarze:

  1. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy chyba nie zrozumiem, jaki w ogóle sens jest tyle się trudzić i marnotrawić kilka tych istotnych rzeczy, by potem spożywać coś, co zostało tak mocno przetworzone i tym samym zubożone o większość wartości odżywczych...

    No, ale przepis całkiem ciekawy i chętnie przy okazji bym wypróbowała ;P

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujący przepis, zjadłabym taką jedną :)

    OdpowiedzUsuń