Składniki:
20 dag świeżego korzenia imbiru, cukier, 1-2 cytryny.
Imbir obieramy ze skórki, kroimy w talarki i przekładamy do rondla. Wlewamy tyle
wody, żeby przykryła plastry korzenia i gotujemy, na wolnym ogniu, około 30
minut. Imbir wyławiamy, zostawiamy na chwilę aby obciekł i ważymy. Do wody, w której gotował się korzeń, dodajemy tyle cukru ile
waży imbir ( po ugotowaniu ) oraz sok wyciśnięty z cytryny. Syrop gotujemy 3 minuty,
ponownie wkładamy imbir i gotujemy jeszcze minutę. Następnie szybko przekładamy do słoiczków, zamykamy i ustawiamy do góry dnem ( na 15 minut ). Ja słoiczki przykrywam jeszcze grubym ręcznikiem, aby dłużej miały ciepło i lepiej się zamknęły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz