poniedziałek, 21 października 2013

Imbir kandyzowany





Składniki:

20 dag świeżego korzenia imbiru, cukier, 1-2  cytryny.



Imbir obieramy ze skórki, kroimy w talarki i przekładamy do rondla. Wlewamy tyle wody, żeby przykryła plastry korzenia i gotujemy, na wolnym ogniu, około 30 minut. Imbir wyławiamy, zostawiamy na chwilę aby obciekł i ważymy. Do wody, w której gotował się korzeń, dodajemy tyle cukru ile waży imbir ( po ugotowaniu ) oraz sok wyciśnięty z cytryny. Syrop gotujemy 3 minuty, ponownie wkładamy imbir i gotujemy jeszcze minutę. Następnie szybko przekładamy do słoiczków, zamykamy i ustawiamy do góry dnem ( na 15 minut ). Ja słoiczki przykrywam jeszcze grubym ręcznikiem, aby dłużej miały ciepło i lepiej się zamknęły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz