środa, 30 października 2013

Dżem żurawinowy z miętą


Składniki:

35 dag mrożonej żurawiny, 2 duże obrane, kwaśne jabłka ( antonówka, szara reneta ), 6 gałązek mięty, 8 dag płatków migdałowych, 20 dag cukru białego, 10 dag cukru trzcinowego, skórka z małej pomarańczy.



Jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy żurawinę, posiekane listki mięty, płatki migdałowe, startą skórkę z pomarańczy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na ogniu, owoce zagotowujemy i gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, miksujemy i gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki zamykamy, ustawiamy do góry dnem i chowamy pod kocyk.



3 komentarze: