środa, 16 października 2013

Dżem z dzikiej róży



Jest to dżem dość pracochłonny, wymagający wiele cierpliwości ale ma wspaniały smak i ogromną wartość odżywczą. Owoce róży zbieramy w trakcie dojrzewania, już mocno zabarwione, ale jeszcze całkowicie twarde.


Składniki:

1 kg owoców dzikiej róży, 35 dag cukru trzcinowego, sok z 1 cytryny, żelfix 3:1.


Opłukane i osączone owoce róży rozcinamy na połówki, starannie usuwamy nasiona wraz z otaczającymi je włoskami  i szybko płuczemy w zimnej wodzie w celu zmycia resztek włosków. Opłukane połówki osączamy z resztek wody i przepuszczamy przez maszynkę. Masę przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, żelfix, sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Natychmiast przekładamy do słoiczków.

Każdą porcję możemy przyprawić według naszego gustu. Czasami dodaję szczyptę cynamonu i pieprz syczuański, innym razem doprawiam chili i anyżem, a jeszcze innym zostawiam w naturalnej postaci. Uwielbiam różę i pasuje mi we wszystkich odsłonach ;-)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza