piątek, 11 października 2013

Dżem z czerwonych borówek z dynią



Składniki:

50 dag czerwonych borówek, 15 dag dyni, 20 dag cukru białego, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziela angielskie, 93 ml wody, duża pomarańcza.

Obraną dynię o zwartym i żółtym miąższu ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowujemy syrop z wody i cukru, do wrzącego syropu wkładamy dynię i gotujemy 10 minut. Wrzucamy borówkę, startą skórkę z dużej pomarańczy i gotujemy 25 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Doprawiamy cynamonem, rozgniecionym zielem angielskim i gotujemy jeszcze 5 minut. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zamykamy, ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem.


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba jutro wypróbuję ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń