niedziela, 13 października 2013

Dżem z borówki brusznicy i czarnego bzu

Kocham borówkę brusznicę. To królowa wśród owoców. Jej smak mogłabym określić jako połączenie dzikiej czereśni, jagód i żurawiny. Z każdego dżemu zrobi cudo! Dodaję ją do sosów, aby dodać im winności, kiedy robię chatney, aby zrezygnować z octu czy do surówki aby podnieść jej walory odżywcze;-) Owoc wart pokochania.

Składniki:

30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu.

Umyte i osuszone owoce wsypujemy do garnka, dodajemy cukier, owoce lekko zgniatamy, dorzucamy skórkę otartą z pomarańczy i gotujemy 20 minut. Pamiętamy aby dżem często mieszać, inaczej się przypali. Wrzucamy rozgniecione przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli dżem jest już wystarczająco gęsty przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Przykrywamy kocem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz