czwartek, 10 października 2013

Dżem wykwintny wieloowocowy



Składniki:

1 kg kwaśnych jabłek, 1 kg śliwek, 1 kg twardych dojrzałych gruszek, 20 dag rodzynek, 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 60 dag cukru, laska wanilii, laska cynamonu, 6 goździków, sok z 1 cytryny.

Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Śliwki kroimy na pół i drylujemy. Owoce kroimy na drobniejsze kawałki i przekładamy do rondla, mieszamy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie rondel stawiamy na małym ogniu i gotujemy godzinę, ciągle mieszając. Dodajemy opłukane rodzynki, posiekane orzechy, zmieloną wanilię, cynamon i goździki. Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Gorący dżem przekładamy do słoików, wypełniając je po brzegi, mocno zakręcamy i odpowietrzamy, ustawiając słoiki do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz