środa, 16 października 2013

Czosnek w winie


Składniki:

10 ładnych, zdrowych główek czosnku, 2 szklanki wytrawnego wina ( białego lub czerwonego ), 30 ml octu winnego, 9 dag cukru, 1 papryczka chili, 2 listki laurowe, 1 ½ gałązki zielonego estragonu, ½ łyżki mielonego pieprzu, ½ czubatej łyżki soli, oliwa.


Wino zagotowujemy z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczką, listkami laurowymi i pieprzem. Do wrzącej marynaty wrzucamy obrane ząbki czosnku, zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc, aby czosnek „dojrzał”. Następnego dnia czosnek razem z marynatą zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Sprawdzamy czy odpowiada nam twardość czosnku, jeśli lubimy bardziej miękki gotujemy jeszcze minutę. Czosnek przekładamy do słoików, zalewamy marynatą, do każdego słoiczka wlewamy łyżkę oliwy, zamykamy i po wystygnięciu odstawiamy w chłodne miejsce.


3 komentarze:

  1. a jak smakuje? Z czym tosię je?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek można dodawać do sałatek, podawać do obiadu czy kanapek a także dekorować nim sylwestrowe kanapeczki czy koreczki. W smaku wyczuwalne jest wino i przyprawy.

    OdpowiedzUsuń