czwartek, 3 października 2013

Baba dyniowa



Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku. com. Do przepisu dodałam mąkę ziemniaczaną, aby baba była delikatniejsza bo jakoś tak bardziej mi to pasuje. Strasznie mi się podoba, że staje się wtedy taka leciuteńka, puszysta i sprężysta. Pestek też daję więcej bo ja chyba jakaś pazerna jestem, no i lubię pesteczki.

Składniki:

2 ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 25 g drożdży, ½ szklanki cukru, szczypta soli, 4 kopiaste łyżki gęstego puree z dyni, 1 szklanka mleka, 90 ml oliwy, ½ szklanki pestek z dyni. 

Z drożdży, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Obie mąki przesiewamy, dodajemy cukier, sól, zaczyn, puree oraz ciepłe mleko i wyrabiamy. Następnie wlewamy podgrzaną oliwę, wrzucamy pestki dyni i miesimy 15 minut. Jeśli ciasto jest za rzadkie  dodajemy 4-5 łyżek mąki. Przekładamy do formy i odstawiamy na 30 minut aby ciasto podrosło. Pieczemy 60 minut w 175 C.

2 komentarze: