poniedziałek, 23 września 2013

Torcik rabarbarowy



Składniki:

1 kg rabarbaru, 1 szklanka soku wiśniowego, 2 szklanki cukru, 2 galaretki wiśniowe, 3 paczki herbatników, 500 ml kremówki, 5 łyżeczek żelatyny (lub opakowanie żelatyny - fix deserowej - Dr. Oetker ), 2 łyżki cukru pudru, 40 ml rumu, gorzka czekolada, kakao.

Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, dolewamy soku wiśniowego i gotujemy do miękkości. Masę miksujemy i do gorącego rabarbaru  wsypujemy galaretki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy herbatnikami, rozprowadzamy trochę masy i układamy drugą warstwę herbatników. Zalewamy tężejącą masą i wstawiamy do lodówki. Żelatynę moczymy w odrobinie wody i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rumem i delikatnie łączymy z żelatyną. Jeśli używamy żelatyny - fix Dr. Oetkera proszek bezpośrednio wsypujemy do ubitej śmietany. Masę rozkładamy na rabarbarze i posypujemy startą gorzką czekoladą i kakaem. Schładzamy.

3 komentarze:

  1. witam! wspaniałe ciasto, mam dużo zamrożonych wiśni, czy mogę dodać do ciasta zamiast rabarbaru?rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście! Wyjdzie pyszny wiśniowy torcik, a wiśnie do czekolady pasują idealnie ;-)

    OdpowiedzUsuń