piątek, 27 września 2013

Syrop z szałwi muszkatołowej



W szałwii muszkatołowej zakochałam się trzy lata temu. Kto ją zna, wie o czym mówię.  Jej zapach jest niesamowity. Ma bardzo dużo olejków i  szalenie intensywny aromat który długo unosi się w powietrzu. Wystarczy dotknąć rośliny, leciutko trącić łodyżkę aby zaczęła wydzielać  swój zniewalający zapach, zapach grejpfrutów z lekką domieszką aromatu szałwii. Kwiaty genialnie akcentują sałatki, nadają się do przetworów, herbatek i dań obiadowych. Spróbujcie bo naprawdę warto!

Składniki:

5 dag świeżych kwiatów szałwii muszkatołowej, 3 gałązki mięty pieprzowej, 250 ml wody, 25 dag cukru, 1 średnia pomarańcza, 1 limona.


Wodę zagotowujemy z cukrem, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie wrzucamy startą skórkę z połowy pomarańczy, kwiaty szałwii, miętę i skórkę z limony. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia syrop zlewamy, dodajemy sok z limony i sok z pomarańczy, ponownie zagotowujemy i przelewamy do buteleczek. Ustawiamy, na 15 minut do góry dnem.


2 komentarze:

  1. Ze zdjęcia wnioskuję że kwiaty mają być suszone? A do herbatki dodajesz świeże kwiaty czy też suszone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop przygotowujemy ze świeżo zerwanych kwiatów. Do herbaty, w sezonie, dodaję kwiaty świeże, natomiast w zimie korzystam z suszu. A co do zdjęć, to taka moja mała abstrakcja artystyczna ;-).

      Usuń