niedziela, 29 września 2013

Sos paprykowy słodki



Świetny dodatek do jaj na twardo, serów, pasztetów i wędlin.  Bardzo lubię ten sos na śniadanie do białego sera.

Składniki:

50 dag papryki, 1 ½ cytryny, 20 dag cukru, 32 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka przegotowanej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu.
Cytryny wyszorować i sparzyć, otrzeć skórkę z całej cytryny, a miąższ, po usunięciu pestek, mielimy z  oczyszczoną z nasion papryką. Zagotowujemy wino z cukrem i wodą. Wrzucamy paprykę, dodajemy skórkę cytrynową i sól. Gotujemy, na małym ogniu  40 minut. Pamiętamy aby często mieszać. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Gęsty gorący sos przelewamy do małych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.


1 komentarz:

  1. bardzo lubię paprykę własnie w słodkim albo łagodnym wydaniu, więc w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń