sobota, 14 września 2013

Słodki sos chili




Składniki:

3 czerwone papryczki chili, 3 ząbki czosnku, sok z ½ limony, 62 ml octu ryżowego, ½ szklanki cukru, 187ml wody, ½ łyżeczki soli, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej.
Dwie papryczki pozbawiamy pestek a jedną pozostawiamy w całości.  Chili, czosnek oraz skórkę startą z limony wrzucamy do blendera i miksujemy. Do rondla wlewamy wodę, ocet, sok z limony, wsypujemy sól, cukier i dodajemy masę z blendera. Całość zagotowujemy i zmniejszając ogień gotujemy jeszcze  kwadrans. W tym czasie sos lekko się zredukuje. Mąkę rozrabiamy w 2 łyżkach wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy i od razu przelewamy do słoiczków. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem aby uszło powietrze i słoiczki dobrze się zamknęły.  I w ten sposób moje sosy bez problemu wytrzymują, w lodówce, 12 miesięcy.
Możemy też sos  pasteryzować. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz