sobota, 14 września 2013

Śliwowica


Składniki:

2 kg dojrzałych śliwek, 30 pestek ze śliwek, 2 szklanki wody, 50 dag cukru, 2 l spirytusu.

Umyte i wydrylowane owoce wrzucamy do słoja, dodajemy utłuczone pestki ze śliwek i zalewamy 1 litrem spirytusu. Słój dobrze zamykamy i odstawiamy na 4 miesiące w jasne miejsce. Po tym czasie alkohol zlewamy i przygotowujemy syrop. Wodę z cukrem zagotujemy (pamiętajmy aby dobrze wyszumować), zestawiamy z ognia, a kiedy syrop trochę przestygnie, wlewamy do niego pozostały litr spirytusu i dobrze wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną śliwkową nalewkę i składniki ponownie dobrze mieszamy. Odstawiamy na 7 dni, aby śliwowica się sklarowała. Po tygodniu filtrujemy przez bibułkę filtracyjną lub ściereczkę flanelową. Alkohol rozlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy w chłodne miejsce aby dojrzał.

Moja śliwowica dojrzała fantastycznie bo leżakuje już 4 lata;-).   

9 komentarzy:

  1. to kiedy to pic,jesli wymaga takiego lezakowania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy dam radę tyle czasu czekać ;) Póki co śliwkowa nalewka "robi się" już 2 miesiące, a gdzie tam do końca...

    OdpowiedzUsuń
  3. żeby pić, to trzeba miec z kim.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja mam pytanie bo mam zamiar zrobić ile wychodzi z przepisu śliwowicy i jaki ma procent

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi 4l lub trochę więcej, wszystko zależy od tego jak śliwki oddadzą sok. Procentowo śliwowica zbliżona jest do wódki 48-40% ( zależy od ilości oddanego soku ).

      Usuń
  5. po 6.miesiącach jest pyszna... mniam...
    Mi wyszło ok. 4 litrów. Piekny bursztynowy kolor i klarowna... piękna, piękna, piękna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he na jesienne słoty pasuje jak ulał.

      Usuń