niedziela, 8 września 2013

Schab w sosie rozmarynowym




Składniki:

60 dag schabu, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 2 dymki ze szczypiorkiem, ½ szklanki mocnego bulionu wołowego, ½ szklanki czerwonego wina, sól, pieprz.

Mięso kroimy na kotlety, lekko rozbijamy i posypujemy pieprzem i solą. Oliwę rozgrzewamy na patelni, kotlety kroimy na duże kawałki i obsmażamy z obu stron. Rumiane mięso przekładamy do rondla. Na patelnię gdzie smażyło się mięso dodajemy masło, dymkę i rozmaryn. Chwilę smażymy a następnie wlewamy bulion i dusimy kilka minut, aż sos odparuje do połowy objętości. Wlewamy wino, czekamy aż sos się zagotuje i doprawiamy solą i pieprzem. Gęstym sosem zalewamy mięso i krótko dusimy. Podajemy z ryżem lub makaronem.



1 komentarz: