środa, 11 września 2013

Podpłomyk z ziemniakami i oregano



Nadzienie:

50 dag ziemniaków, puszka tuńczyka w sosie własnym, sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, oliwa extra-virgin.

Formę do pieczenia o wymiarach 25x38 cm smarujemy oliwą. Ciasto rozwałkowujemy w kształcie prostokąta i przekładamy do formy. Odstawiamy na 30 minut aby podrosło. Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Na cieście rozkładamy osączonego tuńczyka, przykrywamy go obranymi i pokrojonymi  w cienkie plastry ziemniakami ( układamy je pojedynczą warstwą). Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy oregano. Ziemniaki skrapiamy 4 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Podczas pieczenia możemy jeszcze skrapiać oliwą. Podajemy na gorąco.
Ciasto:

50 dag mąki pszennej, 200 ml wody, 1 łyżeczka cukru, 25 g drożdży, ¾ łyżeczki soli.

Z drożdży, cukru i połowy ciepłej  wody robimy  rozczyn i odstawiamy na 15 minut aby „ruszył”.  Wlewamy rozczyn do przesianej mąki, dolewamy resztę wody, solimy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Gdy jest ścisłe i nie przykleja się do dłoni, a pod powierzchnią znajdują się bąbelki kilkakrotnie uderzamy ciastem o stolnicę aby uruchomił się gluten.  Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około godziny.


Ciasto wzbogaciłam nasionami czarnuszki bo bardzo ją lubimy (nadaje oryginalnego smaku) ale nie każdy za nią przepada;-).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz