wtorek, 10 września 2013

Pierożki z nadzieniem serowym


Nadzienie:

30 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera litewskiego dziugas (może być parmezan), 5 dag sera pecorino romano, 1 duża cebula, ½ pęczka koperku, sól, pieprz.

Obraną i drobno siekaną cebulę przysmażamy na rumiano, przestudzoną mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia. Nadzienie dobrze doprawiamy, nie żałujmy pieprzu!
Ciasto:

50 dag mąki, 4 jaja, ½ łyżeczki soli.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wbijamy jaja i zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Na środku układamy nadzienie i dobrze sklejamy brzegi.  Gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Ponieważ ciasto zawiera jaja jest mała szansa, że pierożki rozgotujemy ;-).


2 komentarze:

  1. Kocham takie pierogi,pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. mix serowy w pierożkach brzmi rewelacyjnie. to musi być fajny i wyrazisty smak.

    OdpowiedzUsuń