poniedziałek, 16 września 2013

Pierogi rosyjskie z farszem z kaszy jaglanej

Przyzwyczailiśmy się, że pierogi to tylko te gotowane ale dawniej pierogami zwano także to co dzisiaj nazywamy bułeczkami.

Zaparzane ciasto jest strzałem w dziesiątkę! Ciasto jest dłużej świeże i bardziej wilgotne. Bardzo ciekawy pomysł na śniadanie do pracy czy szkoły.

Farsz:

25 dag kaszy jaglanej, 1 ½   ugotowanego ziemniaka, cebula, sól, pieprz.

Do ugotowanej na sypko kaszy dodajemy utłuczone ziemniaki, sporą ilość podsmażonej na rumiano cebulki, przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz można doprawić natką pietruszki.
Ciasto:

3 ½   szklanki mąki, 375 ml mleka, 3 średnie jaja, łyżeczka soli, 2 dag drożdży, łyżeczka cukru.

Z drożdży, cukru i odrobiny mleka robimy rozczyn. Szklankę mąki zaparzamy  szklanką wrzącego mleka, naczynie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut aby ciasto się parzyło. Następnie masę dobrze rozcieramy, żeby nie była gorąca, ubijamy jaja ze szklanką letniego mleka i drożdżowym rozczynem, wlewamy do ciasta, mieszamy, posypujemy z wierzchu mąką i pozostawiamy nakryte aby podrosło. Kiedy mąka popęka, ciasto wyrabiamy, wsypując sól i tyle mąki
(ok. 2 ½ szklanki), aby ciasto było tak gęste jak na bułki. Miesimy 30 minut i odstawiamy na kolejne 30 minut do podrośnięcia.
Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 9 części i nadziewamy farszem.  Odstawiamy na 30 minut aby pierogi podrosły. Po tym czasie smarujemy jajem i posypujemy sezamem. Pieczemy 30 minut w 175 C.

5 komentarzy:

  1. Hmm, jak znajdujesz smak tych pierożków?
    Nadzienie wygląda na mdłe, ale chyba mam ochotę spróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki większej ilości dobrze zrumienionej cebuli farsz zyskuje na smaku, a dzięki sporej ilości pieprzu robi się pikantny;-)

      Usuń
  2. bardzo, ale to bardzo mnie ta kasza jaglana zaciekawiła w tej bułeczce:)

    OdpowiedzUsuń