niedziela, 22 września 2013

Pieczona ryba



Składniki:

2 ryby (około 1 kg każda), sok z cytryny, 6-8 ząbków czosnku, 6 łyżek posiekanej natki pietruszki, 10 dag wędzonej słoniny, 2 łyżki oliwy, pół kieliszka białego wytrawnego wina, sól.

Sprawione ryby myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, wewnątrz i z zewnątrz nacieramy roztartym z solą czosnkiem, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Żaroodporny półmisek smarujemy olejem. Ryby nadziewamy natką pietruszki i cienkimi paskami wędzonej słoniny, przekładamy na półmisek, skrapiamy olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20-25 minut, często skrapiając winem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz