To świetna baza do
zimowych zup i sosów. Pasta jest bardzo delikatna o naturalnym smaku papryki, nie
posiada octu, dużej ilości cukru ani oleju wobec czego nie zmienia nam smaku
potraw. Sos ugotowany z tej pasty smakuje jak ze świeżej papryki zerwanej
prosto z krzaka.
Składniki:
30 dag czerwonej papryki, 15 dag chili, 1 łyżeczka soli, 1
łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 5 dag koncentratu pomidorowego.
Umytą i osuszoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych,
wrzucamy do blendera i miksujemy z obraną cebulą, koncentratem, olejem i
przyprawami. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki odwracamy
do góry dnem na 15 minut i trzymamy pod kocem, do wystudzenia aby dobrze się
zamknęły.
30 dkg papryki, czy 3 kg?
OdpowiedzUsuń30 dag papryki ;-)
OdpowiedzUsuń