poniedziałek, 30 września 2013

Pasta z papryki na zimę



To  świetna baza do zimowych zup i sosów. Pasta jest bardzo delikatna o naturalnym smaku papryki, nie posiada octu, dużej ilości cukru ani oleju wobec czego nie zmienia nam smaku potraw. Sos ugotowany z tej pasty smakuje jak ze świeżej papryki zerwanej prosto z krzaka.

Składniki:

30 dag czerwonej papryki, 15 dag chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 5 dag koncentratu pomidorowego.

Umytą i osuszoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, wrzucamy do blendera i miksujemy z obraną cebulą, koncentratem, olejem i przyprawami. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem na 15 minut i trzymamy pod kocem, do wystudzenia aby dobrze się zamknęły.

2 komentarze: