sobota, 28 września 2013

Paluchy sezamowe



Składniki:

50 dag pszennej mąki, łyżka miodu, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 2 łyżki oliwy, garść siemienia lnianego, garść posiekanych orzechów włoskich ( laskowych ), garść sezamu, 1 łyżeczka majeranku, garść otrębów owsianych.

Z drożdży, połowy szklanki wody, miodu i oliwy robimy zaczyn, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do przesianej mąki wsypujemy sól, mieszamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Odstawiamy na 90 minut aby ciasto wyrosło. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy na 16 równych kawałków i toczymy paluchy. Na koniec obtaczamy w sezamie, układamy na blasze i odstawiamy do podrośnięcia. Skrapiamy wodą i pieczemy na rumiano 10 - 15 minut w 200 C .

 I chrupiemy!
I



2 komentarze: