środa, 11 września 2013

Nalewka winogronowo-różana



Składniki:

1kg ciemnych winogron, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki, 50 dag cukru, 6 goździków, laska wanilii, 20 dag konfitury z płatków róży.
Opłukane i osączone winogrona rozgniatamy, przekładamy do słoja i dodajemy płatki róży utarte z cukrem. Owoce zalewamy spirytusem wymieszanym z wódką, wrzucamy przyprawy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co pewien czas wstrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy a owoce zasypujemy cukrem i mieszamy żeby się cukier rozpuścił. Odstawiamy na 10-12 dni, co pewien czas wstrząsając słojem. Syrop zlewamy, dodajemy nalewkę, mieszamy razem oba płyny i przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną. Alkohol rozlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące aby dojrzał.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz