wtorek, 17 września 2013

Likier miętowy

Eda, dzięki za przepis;-).


Składniki:

2 garście liści mięty pieprzowej, 500 ml spirytusu, 375 ml wody, 375 g cukru, 
1 limonka.
 



Umyte i osuszone liście mięty przekładamy do słoja, dodajemy skórkę otartą z wymytej i wyparzonej limonki ( możemy też bardzo cieniutką ją obrać, chodzi o to aby nie posiadała białego miąższu ) zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie ( nie stawiamy na słońcu! ) aby alkohol wyciągnął z liści kolor i aromat. Dobrze jest słój przykryć lnianą ściereczką lub czarną włókniną. Pamiętajmy aby codziennie wstrząsać słojem. Po 14 dniach nalewkę przecedzamy a liście mięty odciskamy i zabieramy się za syrop. W tym celu wodę zagotowujemy z cukrem, odszumowujemy ( zbieramy powstającą pianę ) i odstawiamy syrop aby wystygł. Następnie, mieszając, wlewamy nalewkę do syropu, doprawiamy sokiem z limonki i całość dokładnie mieszamy. Likier odstawiamy na 24-48 godzin aby się sklarował. Całość filtrujemy przez bibułkę filtracyjną ( celulozowy filtr do kawy, bawełnianą watę, ręcznik kuchenny- bez nadruków ) prosto do butelek.

Ilość  soku z limonek zależy od naszego gustu, jeśli lubimy nalewki winne wciśniemy soku więcej, jeśli zależy nam na pięknym, głębokim kolorze zieleni, zupełnie zrezygnujemy z dodawania soku do nalewki. Wybór należy do Was.
Pamiętajcie, że z czasem nalewka zmienia kolor z intensywnej, żywej zieleni na zielonobrązową i jest to stan zupełnie naturalny. Każda nalewka z czasem ciemnieje, ponieważ nalewka nadal "pracuje". Tylko dodanie sztucznego barwnika zabarwi nam nalewkę na określony, intensywny kolor ale nie wiem czy trwale czy tylko na kilka miesięcy ponieważ nigdy nie dodawałam barwników i nie mam z nimi doświadczenia.


12 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie, już czuję jego smak w połączeniu np z mascarpone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny ma kolor, zapisuję, uwielbiam robić takie trunki i ofiarować je potem bliskim :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor, a zapach likieru czuję przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha :) Rozśmieszył mnie ten komentarz, ale nalewka wygląda fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. dlaczego moja nalewka mietowa jest brunatna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy nalewka jest świeża czy ma już kilka miesięcy? Z czasem nalewka ciemnieje i z pięknego koloru zostaje tylko wspomnienie. Może podczas tworzenia poddana była działaniu promieni, najlepiej słoik przykryć ( ściereczką, czarną włókniną, ręcznikiem ) i odciąć źródło światła.

      Usuń
  6. Robiłam już nalewkę miętową i rzeczywiście po jakimś czasie z ciemniała, ale
    kupiłam w Tesco w malutkiej buteleczce esencję miętową do nalewek i po wlaniu kilku kropel zrobił się piękny zielony kolor i smak był tez super. Więc polecam, sprawdzone.

    OdpowiedzUsuń
  7. a nie ma być 375g cukru zamiast 375dag? 3kg cukru to chyba za dużo.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście! Mój błąd. Chodzi oczywiście o 375 g cukru. Już poprawiłam chochlika drukarskiego.

      Usuń
    2. Tak właśnie pomyślałam, że to po prostu zwykła pomyłka;) U mnie liście mięty już od 3 dni się się moczą w spirytusie, wychodzi piękny kolor i mam nadzieje , że taki pozostanie.

      Usuń