wtorek, 10 września 2013

Kurczak w pikantnym sosie


Składniki:

4 filety z piersi  kurczaka (ok. 70 dag), cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 2 łyżki bazylii, 250 ml bulionu z kurczaka, sól, pieprz, cytryna, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oliwy.
Filety nacieramy solą i pieprzem, polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli dorzucamy czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz i wlewamy bulion. Przykrywamy i dusimy kilka minut.

Pokrojone na paski mięso rumienimy na oliwie i przekładamy do sosu. Dusimy jeszcze kilka minut. Rondel odkrywamy, wrzucamy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.

Łączymy mąkę z winem i jogurtem, wlewamy do sosu i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje .  



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis i bardzo ładne zdjęcia :)
    Zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń