czwartek, 12 września 2013

Glazurowana dynia z miodem



Składniki:

25 dag dyni, 1 łyżka masła, 2 cm imbiru, ½ łyżki wódki, 3 łyżki wody, szczypta soli, ½ łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, skórka z pomarańczy, cytryny (limony), 2  łyżki sezamu.

Do rozpuszczonego masła dodajemy dynię, połowę obranego i pokrojonego w zapałkę imbiru, wódkę, 3 łyżki wody i szczyptę soli. Dusimy , pod przykryciem, kilka minut a gdy zacznie mięknąć, przekładamy na talerz. Do patelni wlewamy miód, sos sojowy, wrzucamy resztę imbiru i skórkę z cytrusów. Zagotowujemy i   trzymamy na ogniu pół minuty, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy dynię, dosypujemy sezamu i delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły. Ja  podrzucam patelnią, wtedy dynia się tak nie rozpada. Dla mnie bomba!

Przepis pochodzi ze strony magazynkuchenny.com


1 komentarz:

  1. Super przepis, na pewno wypróbuję, bo ostatnio odkrywam dynię i to jest jeden z ciekawszych przepisów w necie :)

    OdpowiedzUsuń