sobota, 21 września 2013

Galaretka bazyliowa



Najbardziej aromatyczny  smak uzyskamy używając  mieszanki bazylii cynamonowej, cytrynowej i bazylii niebieskiej. Jeśli ktoś lubi orientalne smaki  fajną alternatywą jest wykorzystanie  bazylii tajskiej z grecką. Nie każdy jednak gustuje w ostrych, pikantnych czy anyżowych smakach. Fantazja jest nieograniczona a najfajniejsze jest to, że za każdym razem wychodzi nam produkt o trochę innym aromacie (w zależności od użytych gatunków bazylii).
 

Składniki:

10 dag świeżych listków bazylii, 250 ml wody, 250 g cukru, 1 cytryna, 1 limona, 1 żelfix 3:1.
 

 Przygotowujemy syrop z cukru i wody, gotujemy 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Wrzucamy listki bazylii, startą skórkę z limony, dokładnie mieszamy ( aby wszystkie listki się sparzyły ), przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia syrop przecedzamy, listki odciskamy, syrop wlewamy do rondla, dodajemy żelfix i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytrusów, zagotowujemy, i trzymamy na małym ogniu 3 minuty. Galaretkę przelewamy do słoiczków, ustawiamy do góry dnem ( na 15 minut ) i trzymamy „pod kocykiem” aby dobrze się zamknęła.
 



1 komentarz: