sobota, 7 września 2013

Dżem dyniowo-pomarańczowy



Składniki:

2 kg dyni, 50-70 dag cukru, 3 duże pomarańcze, sok z 1 cytryny, 10-15 dag suszonej żurawiny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, ¼ szklanki wody.
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię gotujemy przez  15 minut z cukrem i  ¼ szklanki wody. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy i miksujemy. Ścieramy skórkę z  1 pomarańczy a z połowy drugiej skórkę cieniutko obieramy i drobno kroimy. Do małego garnka przekładamy pół szklanki musu z dyni, wrzucamy skórkę pomarańczową i dusimy na malutkim ogniu 20 minut. Co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Masę ze skórką przekładamy do musu dyniowego. Pomarańcze obieramy, usuwamy błonki i drobno kroimy. Dodajemy do dyni. Całość gotujemy 20-30 minut i ponownie miksujemy. Wrzucamy żurawinę, trzymamy chwilę na ogniu i przekładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem i „pod kocyk”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz