czwartek, 26 września 2013

Dżem rabarbarowo-truskawkowy z płatkami róży



Składniki:

50 dag rabarbaru, 50 dag truskawek, 2 łyżki konfitury z płatków róży ucieranej z cukrem, żelfix 3:1.

Umyty rabarbar obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy opłukane truskawki, wsypujemy żelfix i wszystko razem zagotowujemy. Owoce zdejmujemy z ognia, miksujemy, wsypujemy cukier i dorzucamy płatki róży. Ponownie zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy jeszcze 2 minuty. Dżem przelewamy do słoiczków (do pełna ), ustawiamy na kwadrans do góry dnem i gotowe.
Jeśli lubicie dżemy bardziej słodkie, weźcie 50 dag cukru i żelfix 2:1.

1 komentarz:

  1. już zapomniałam od wakacji, jak rabarbar smakuje, a tu takie kuszące przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń