Składniki:
50 dag rabarbaru, 50 dag truskawek, 2 łyżki konfitury z
płatków róży ucieranej z cukrem, żelfix 3:1.
Umyty rabarbar obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy opłukane
truskawki, wsypujemy żelfix i wszystko razem zagotowujemy. Owoce zdejmujemy z
ognia, miksujemy, wsypujemy cukier i dorzucamy płatki róży. Ponownie zagotowujemy
i na małym ogniu gotujemy jeszcze 2 minuty. Dżem przelewamy do słoiczków (do
pełna ), ustawiamy na kwadrans do góry dnem i gotowe.
Jeśli lubicie dżemy bardziej słodkie, weźcie 50 dag cukru i żelfix 2:1.
Jeśli lubicie dżemy bardziej słodkie, weźcie 50 dag cukru i żelfix 2:1.
już zapomniałam od wakacji, jak rabarbar smakuje, a tu takie kuszące przypomnienie.
OdpowiedzUsuń