niedziela, 29 września 2013

Drożdżówki z czarną porzeczką



Przepis na ciasto pochodzi z drożdżówek zawijasek ze strony słodkiefantazje.pl, od siebie dodałam tylko cukier waniliowy i 2 krople olejku śmietankowego bo jakoś tak pełniej oddają genialność ciasta.

Ciasto jest fenomenalne, mięciutkie, puszyste, bardzo aromatyczne i wprost rozpływa się w ustach.  Za każdym razem robię podwójną porcję i  mam problem z dopchaniem się do blachy po dokładkę;-)
A czarną porzeczkę kochamy miłością absolutną!

Składniki:

2 ½ szklanki mąki, 200 ml mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 15 g drożdży, ¼ szklanka cukru ( w tym 32 g cukru waniliowego), szczypta soli, 2 krople olejku śmietankowego.
Nadzienie:

Galaretka z czarnej porzeczki, mąka ziemniaczana ( lub budyń ).

Galaretkę podgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę ( lub budyń ) i gotujemy kisiel.

W kilku łyżkach ciepłego mleka, z łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże i odstawiamy na 10 minut aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, resztę mleka, cukier, żółtka, olejek i sól, wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny aby podrosło. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem  i zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki, układamy na blasze w sporych odstępach i odstawiamy aby drożdżówki podrosły. Po 15 minutach smarujemy jajem lub spryskujemy mlekiem i pieczemy 20 minut w 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz