Przepis na ciasto pochodzi z drożdżówek zawijasek ze strony słodkiefantazje.pl, od siebie dodałam tylko cukier waniliowy i 2 krople olejku śmietankowego bo jakoś tak pełniej oddają genialność ciasta.
Ciasto jest fenomenalne, mięciutkie, puszyste, bardzo aromatyczne i
wprost rozpływa się w ustach. Za każdym razem
robię podwójną porcję i mam problem z
dopchaniem się do blachy po dokładkę;-)
A czarną porzeczkę kochamy miłością absolutną!
Składniki:
2 ½ szklanki mąki, 200 ml mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego
masła, 15 g drożdży, ¼ szklanka cukru ( w tym 32 g cukru waniliowego), szczypta
soli, 2 krople olejku śmietankowego.
Nadzienie:
Galaretka z czarnej porzeczki, mąka ziemniaczana ( lub budyń
).
Galaretkę podgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę ( lub budyń )
i gotujemy kisiel.
W kilku łyżkach ciepłego mleka, z łyżeczką cukru rozrabiamy
drożdże i odstawiamy na 10 minut aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy,
dodajemy masło, resztę mleka, cukier, żółtka, olejek i sól, wlewamy rozczyn i wyrabiamy
ciasto. Odstawiamy na pół godziny aby podrosło. Następnie ciasto rozwałkowujemy
na prostokąt, smarujemy nadzieniem i
zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki, układamy na blasze w sporych odstępach i
odstawiamy aby drożdżówki podrosły. Po 15 minutach smarujemy jajem lub
spryskujemy mlekiem i pieczemy 20 minut w 180 C.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza