sobota, 28 września 2013

Drożdżówki mocno pomarańczowe

Drożdżówki pachną waniliowo-śmietankowo a kiedy wgryzamy się w ciasto, wybuchają smakiem pomarańczy. Taki jeden rogalik doskonale poprawia nastrój w deszczowe dni ;-) Chociaż u mnie kończy się na trzech...

Składniki:

4 szklanki mąki, 2 jaja, 200 g jogurtu greckiego, 12 dag masła, 25 g drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ szklanki cukru ( w tym 32 g cukru waniliowego), szczypta kurkumy, 3 krople olejku śmietankowego.

Nadzienie:

Dżem dyniowo- pomarańczowy, czubata łyżka mąki ziemniaczanej.

Dżem podgrzewamy, dodajemy mąkę wymieszaną z odrobiną wody i gotujemy kisiel. Odstawiamy do przestygnięcia.

Z drożdży, łyżeczki cukru i 2 łyżek jogurtu robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut aby „ruszył”. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kurkumą , olejkiem, cukrem i solą. Wrzucamy kawałki masła i rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy jogurt, jaja i drożdżowy zaczyn, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę aby podrosło.  Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty, każdy kwadrat po jednej stronie nacinamy w paseczki. Nakładamy dyniowe nadzienie, zwijamy i odstawiamy aby rogaliki podrosły. Smarujemy mlekiem i pieczemy  15- 20 minut w 180 C.


4 komentarze:

  1. to i tak bardzo szybko kończysz :D
    Ja nie wiem na ilu bym poprzestała, ale ich kolor, zapach na pewno nie pomógłby mi się zatrzymać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fantastyczne! :) U mnie pewnie też nie skończyłoby się na jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie:) Ach, i ten cudny farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne, wyglądają tak perfekcyjnie, że aż się wierzyć nie chce, że są domowej roboty :-)

    OdpowiedzUsuń