czwartek, 19 września 2013

Ciastka z kminkiem



Ciastka można robić w wersji słodkiej, wtedy posypujemy cukrem i migdałami;-)
Przepis pochodzi z książki "Zioła w kuchni".

Składniki:

32 dag mąki pszennej, 20 dag masła, 2 dag drożdży, 1 białko, sól, kminek.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże (dodajemy łyżeczkę cukru ). Odstawiamy do podrośnięcia. Do przesianej mąki wrzucamy posiekane, zimne masło, rozcieramy palcami, wlewamy mleko, solimy ( dodałam 2 duże szczypty ) i zagniatamy ciasto. Formujemy cienkie wałeczki o długości 12-15 cm. Odstawiamy aby podrosły, a następnie smarujemy białkiem , posypujemy grubą solą i kminkiem (ja w kminku obtaczałam ) i pieczemy 15-18 min w 200 C.
Czasami do ciasta dodaję łyżkę jogurtu greckiego i wtedy ma taki fajny winny akcent.




2 komentarze:

  1. Fajne :) idealne na wieczór przed telewizorem:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne! Uwielbiam takie słone przekąski do pogryzania przed telewizorem! Ciągle szukam takich przepisów, żeby tylko nie jeść niezdrowych chipsów.

    OdpowiedzUsuń