niedziela, 8 września 2013

Ciastka drożdżowe


Składniki:

1 szklanka jaj, 1 szklanka śmietanki, mąka, 50 g drożdży, 1 ½ szklanki stopionego masła, 15 dag cukru, laska wanilii.

Do drożdży dodajemy trochę mleka i łyżeczkę cukru, robimy rozczyn. Do miski wsypujemy przesianą  mąkę (ok. 75 dag), wlewamy szklankę jaj, śmietankę i drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy, by ciasto podrosło. Następnie wlewamy roztopione masło, dosypujemy tyle mąki , by ciasto dało się wałkować, wsypujemy cukier, miąższ wyskrobany z laski wanilii i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy ciastka szklanką i wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 15 minut w 175 C.

Lukier:

12 dag cukru pudru, kieliszek malibu.

Cukier ucieramy z alkoholem. Jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy cukru, a jeżeli za gęsty dolewamy malibu.


1 komentarz: