Składniki:
1 szklanka jaj, 1 szklanka śmietanki, mąka, 50 g drożdży, 1 ½
szklanki stopionego masła, 15 dag cukru, laska wanilii.
Do drożdży dodajemy trochę mleka i łyżeczkę cukru, robimy
rozczyn. Do miski wsypujemy przesianą
mąkę (ok. 75 dag), wlewamy szklankę jaj, śmietankę i drożdże. Wyrabiamy
i odstawiamy, by ciasto podrosło. Następnie wlewamy roztopione masło,
dosypujemy tyle mąki , by ciasto dało się wałkować, wsypujemy cukier, miąższ wyskrobany z
laski wanilii i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy ciastka szklanką i
wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 15 minut w 175 C.
Lukier:
12 dag cukru pudru, kieliszek malibu.
Cukier ucieramy z alkoholem. Jeżeli lukier jest za rzadki
dodajemy cukru, a jeżeli za gęsty dolewamy malibu.
ale pysznie wyglądają :) jak takie płaskie pączuszki! :)
OdpowiedzUsuń