Uwielbiam ten chleb. Jest w nim wszystko co lubię: płatki, otręby i duuuuuużo ziaren. Przepis pochodzi z programu „Smaki czasu z Karolem Okrasą” .
Składniki:
1 kg mąki pszennej, 3 szklanki otrąb pszennych, 20 dag
słonecznika, 20 dag dyni, 20 dag siemienia lnianego, 3 łyżki płatków owsianych,
80 g drożdży, 125 ml tłustego mleka, 1 łyżka cukru, 3 łyżki majeranku, 1 łyżka
pieprzu ziołowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka soli, 4 ½ szklanki wody.
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 C, dodajemy cukier i
drożdże. Odstawiamy aby drożdże „ruszyły”. Przesianą mąkę łączymy z otrębami, pestkami, płatkami owsianymi,
majerankiem, pieprzem i solą. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około
godzinę. Ciasto jest dość rzadkie.
Formę smarujemy
masłem, wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości foremki i ponownie odstawiamy do
wyrośnięcia.
Pieczemy 90 minut w 200 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz