poniedziałek, 9 września 2013

Chleb z ziarnami


Uwielbiam ten chleb. Jest w nim wszystko co lubię: płatki, otręby i duuuuuużo ziaren. Przepis pochodzi z programu  „Smaki czasu z Karolem Okrasą” .

Składniki:

1 kg mąki pszennej, 3 szklanki otrąb pszennych, 20 dag słonecznika, 20 dag dyni, 20 dag siemienia lnianego, 3 łyżki płatków owsianych, 80 g drożdży, 125 ml tłustego mleka, 1 łyżka cukru, 3 łyżki majeranku, 1 łyżka pieprzu ziołowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka soli, 4 ½ szklanki wody.
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 C, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy aby drożdże „ruszyły”. Przesianą mąkę łączymy z  otrębami, pestkami, płatkami owsianymi, majerankiem, pieprzem i solą. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto jest dość rzadkie.

Formę smarujemy masłem, wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy 90 minut w 200 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz