środa, 4 września 2013

Babeczki z malinami



Elu, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!  Ze względu na dzielącą nas odległość przesyłam Ci wirtualną, urodzinową  babeczkę;-)



Ciasto:

2 szklanki mąki, 25 dag masła, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki śmietany.

Masa:

2 galaretki agrestowe, 1 szklanka kremówki, 25 dag malin.



Masło siekamy ze śmietaną i przesianą mąką. Wsypujemy oba cukry i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i, zawinięte w folii, schładzamy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy foremką babeczki. Wylepione ciastem foremki nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 C.

Każdą z galaretek rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy zaczną gęstnieć miksujemy z ubitą śmietaną.
 Wystudzone babeczki nadziewamy masą, dekorując świeżymi malinami.


3 komentarze:

  1. śliczne maleństwa!:) A może następnym razem coś z czekoladą do naszego konkursu? ;-) Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za ślicznotki te Twoje babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne piękne ja sobie polałam syropem malinowym używałam paoli - rozkosz w gębie że tak powiem:P:)

    OdpowiedzUsuń