wtorek, 27 sierpnia 2013

Syrop z mięty truskawkowej

To niezbędna pozycja w każdym ziołowym ogródku! Ma szalenie intrygujący aromat. Liście mięty truskawkowej są drobniutkie, jasnozielone i wydzielają niezwykle ciekawy zapach będący połączeniem zapachu miętowego oraz zapachu truskawki. Aromat jest bardzo silny, wystarczy  roślinę trącić aby zaczęła pachnieć. Niestety nie przyrasta ona tak gwałtownie jak pozostałe gatunki mięt a to za sprawą swoich drobnych gabarytów ;-(.


Składniki:

100 g mięty truskawkowej, 25 dag cukru, 1 szklanka wody.


Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy listki mięty i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy, miętę odciskamy a syrop ponownie wlewamy do garnka. Zagotowujemy i przelewamy do buteleczek. Ustawiamy do góry dnem na kwadrans. 



2 komentarze:

  1. ja mam na ogródku zwykłą mietę,czy tez się nada?A jaka to mięta truskawkowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Każdy rodzaj mięty można wykorzystać do powyższego przepisu. Mięta truskawkowa ma drobne listki i intensywny truskawkowy aromat.

      Usuń